Haber

CHP’li Gürer yapay tatlandırıcıların sağlığa etkilerini sordu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın tip 2 diyabet ve kalp hastalıklarına olumsuz etkisi olduğu belirtilen sukraloz dahil yapay tatlandırıcılara yanıt verilmesi talebiyle Meclis’e soru önergesi sundu. Gürer, “Ülkemizde kullanımına izin verilen tatlandırıcı, renklendirici ve koruyucuların insan sağlığı üzerindeki etkileri kapsamlı ve düzenli bir şekilde araştırılıyor ve yeterince inceleniyor mu?” diye sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tip 2 diyabet ve kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri tartışılan yapay tatlandırıcıları, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlamak üzere sorduğu yazılı soruyla Meclis gündemine getirdi. Gürer, konuyla ilgili şu görüşleri dile getirdi:

“Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamada, sukraloz dahil olmak üzere suni tatlandırıcıların tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskine olumsuz etkileri olduğu belirtildi. Sıradan şekerden 320 ila 1000 kat daha tatlı olan sukraloz, Kalori içerdiğinden, kalorisiz içeceklerde, reçellerde, kahve şuruplarında, sakızlarda ve birçok sosta kullanıldığı bilinmektedir.Yıllardır bilim insanları farklı koruyucu ve renklendiricilerin yanı sıra tatlandırıcılar için de değerli uyarılarda bulunmaktadır. sukraloz gibi kilo sorunu yaşayan geniş bir kitle tarafından yaygın olarak tüketilen ürünlerin başında yer almaktadır.Ayrıca bu konularda yazılar yazmaktadırlar.Şeker pancarı şekerindeki fiyat artışları nedeniyle üreticiler öte yandan yüzünü çevirmektedir. Nişasta bazlı şurup ve tatlandırıcılara.Bu nedenle bakanlığa soru önergesi verdim.Ülkemizde özellikle taklit ve tağşiş işleri olmak üzere farklı üretimlerin denetimi insan sağlığının denetlenmesi gereken bir noktaya geldi. Enflasyon ve artan fiyatlar nedeniyle aramalar arttı. Vatandaşlar ne yiyip ne içtiklerini bilemeyecek kadar evrildiler. Kontroller sıklaştırılmalı. Bu kapsamda inceleme ve araştırmalar da artırılmalıdır.

“SUNİ ŞEKERLERİN TİP 2 DİYABET VE KALP HASTALIĞI RİSKİ ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİSİNE İLİŞKİN ÇALIŞMANIZ VAR MI?”

Gürer, Bakan Yumaklı’ya şu soruları sordu:

“Ülkemizde kullanılmasına izin verilen tatlandırıcı, renklendirici ve koruyucuların insan sağlığı üzerindeki etkileri kapsamlı ve düzenli olarak bu kapsamda araştırılıyor ve inceleniyor mu? Dünya sağlık örgütünün değerlendirmeleri, sahte ve tağşiş işleriyle ilgili bakanlık tarafından yapılan açıklamada içecek işlerinde de görüldüğü gibi, piyasada izin verilenin ötesinde ürünlerin üretilmesini önlemek için planlanan çalışmalar nelerdir? Çalışmalar varsa sonuçları nelerdir?”

Kaynak: ANKA / Siyaset

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu